Varo sekoilevaa Verokarhua!
Olen aina pitänyt Verottajaa reiluna, vaikka se on vienytkin merkittävän osan tuloistani. Viimeisten neljän kuukauden aikana mieleni on muuttunut. Verokarhulta on joko osaaminen tai järki kadonnut! Molemmat vaihtoehdot ovat pelottavia.
Mihin perustan tämän varoittelun? Onko minusta tullut kyyninen ja jopa negatiivinen? Ei nyt sentään! Haluan kuitenkin tässä veroilmoitusten jättöaikaan varoittaa parilla kohtaamallani esimerkillä.
Esimerkki 1. Verottaja tarjosi tilitoimiston asiakkaalle neljältä edeltävältä vuodelta noin 7.000 euron ”mätkyjä” OLETTAMALLA, että yrittäjä on käyttänyt yrityksensä autoa yksityisajoihinsa vuosittain 1.500-2.000 euron arvosta. Yrittäjä oli asunut tehtaansa pihassa, joten autoa ei työmatkoihin tarvittu. Yrityksen autoa oli käytetty vain tavaroiden noutoon ja asiakastoimituksiin. Tein yrittäjän puolesta vastineen, joka osoitettiin Verotuksen oikaisulautakunnalle ja sieltä saatu päätös oli selvä. Oletuksen perusteella ei voi verottaa. Olkaa siis tarkkana!
Esimerkki 2. Myin osakkuuteni yksityisestä osakeyhtiöstä viime keväänä. Sain verottajalta tämän vuoden puolella kirjeen, jossa todettiin Verottajan OLETTAVAN, että olen aikanaan maksanut osakkeista vain viidesosan niistä saamiini myyntituloihin nähden. Kirjeeseen ei tarvitsisi vastata, jos on Verottajan kanssa samaa mieltä asiasta. Jos kuitenkin haluaa oikaista asian, niin pitää itse etsiä vanhat kauppakirjat ja tehdä luovutusvoittolaskelmat. Olin ihmeissäni ja päästin pari voimasanaa. Ihmettelin käytäntöä siksi, koska jokaisesta osakekaupasta on aikanaan pitänyt tehdä Verottajalle ilmoitus ja maksaa kaupasta aiheutuva varainsiirtovero. Verohallinnolla oli siis jo kaikki tieto käytettävissään! Päätin tehdä laskelman ja hyvä niin. Säästyin useiden tuhansien lisäveroilta, koska ei se voitto nyt ihan niin hyvä ollut kuin Verottajan ”ehdotus” oli. Pitäkää siis kauppakirjat tallessa ja olkaa tarkkana tällaisissa luovutusvoittoasioissa.
Täytyy ilmeisesti käväistä Verohallinnossa keskustelemassa tuosta asiakaspalveluasenteesta ja tarjota sinne jotakin ”Ajattele ennen kuin verotat” -valmennusta. Tarvetta sille ainakin tuntuisi olevan ;?)
– Pasi Pasanen –