Monta tapaa hukata fokus

”Miljoona asiaa mielessä, bisnes usein pielessä.”. Kyseinen riimi soi turhan usein päässäni, kun tapaan yrittäjiä, yritysjohtajia tai sellaisiksi haluavia. On paljon johtajia, jotka ovat omasta mielestään hyviä tekemään useita asioita samaan aikaan. Usein tekisi mieli kysyä, että onko hän jonkun muunkin, kuin itsensä, mielestä hyvä. Tutuimmilta sen kysynkin, vaikka tiedän leimaantuvani kyseenalaistajaksi. Yrittäjäkin on joskus vaan pakko pysäyttää miettimään tekemisiään.

MILLOIN PALLO ON HELPPOA HUKATA?

Yrittäjyys ja johtajuus antavat vapauden toteuttaa itseään. Ne mahdollistavat vapaan ajattelun ja tuovat runsaasti ajatuksia, lähes rajattomista bisnesmahdollisuuksista. Samaan aikaan vapaus saattaa asettaa ansan sellaiselle, jonka huomio siirtyy helposti vanhoista ja tylsiltäkin tuntuvista tutuista asioista, uusiin ja mielenkiintoisiin mahdollisuuksiin.
Uudet ideat saattavat ihastuttaa ajatuksen harhailemaan samalla tavalla, kuin näkisi todella kauniin perhosen kesäniityllä, kesken kiireisten heinätöiden. Sitä vaan jää katselemaan, ihailemaan ja sen perässä on pakko kulkea, vaikka tärkeääkin tekemistä olisi runsaasti. Sitten hetken kuluttua huomaa, että asiat, joihin ryhdyin, jäivät tekemättä ja työpäivä venyy venymistään.

TYYTYVÄISYYS TUHOAA TEHOKKUUDEN?

Toinen loistava mahdollisuus hukata parhaat bisnesmahdollisuudet on olotila, jota kutsutaan tyytyväisyydeksi. Bisnes kulkee kuin itsestään ja on helppoa unohtaa markkinointi, asiakastyö, oman työn suunnittelu, työntekijöiden osaamisen kehittäminen ja jopa talouden seuranta. Tyytyväisyydessä kelluminen on hetkittäin todella hyvä asia, mutta jos tila jatkuu turhan kauan, on syytä katsoa ulos ikkunasta ja todeta kilpailijoiden juoksevan paikasta toiseen. He hurmaavat asiakkaasi ja vievät pohjan helpolta tuntuvalta bisnekseltäsi. ” Kaikki suurimmat hölmöilyt yrityselämässä tehdään hyvinä aikoina.”; sanoi Jorma Ollilakin aikoinaan.

KUINKA TOIMINNAN SAA PIDETTYÄ TEHOKKAANA?

Ensimmäinen askel menestykseen on keskittyminen toimintaan, joka tuo rahaa yritykseen. Työtehtävissä se tarkoittaa hyvää töiden suunnittelua, vahvoja rutiineja, selkeää työnjakoa, vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamista sekä työn seurantaa. Toinen tärkeä tekijä on hyvä johtaminen, joka sisältää tavoitteiden asettamista, motivointia, työn ohjaamista ja kehittämistä, huonoista tavoista luopumista ja tulosten mittaamista. ” Sitä saat, mitä mittaat.”, on vanha myyntijohtajien viisaus, jonka tarkoitus on saada raportointi ja tulosseuranta vain niihin asioihin, joista tulos tulee. Ei siis mitata vain mittaamisen vuoksi.

Vaikka kesän helteet ja auringonpaiste houkuttaisivat ”asiakassuhteiden hoitamiseksi” golffailemaan, veneilemään tai istumaan terasseilla, niin muista silti pitää ”katse pallossa” ja tehdä työt nyt siten, että kesän jälkeenkin yrityksesi on edelleen hengissä ja tyytyväisiä asiakkaita riittää myös tulevalle syyskaudelle.

Jos keskittyminen vaatii valmennusta, niin ota yhteyttä.

Pasi Pasanen
päävalmentaja
044 577 4011
pasi.pasanen@paavalmentaja.fi

Tagit: , , , , , , ,