Aiotko toivoa vai toimia?

Vuosi 2017 lähenee loppuaan ja on aika vilkaista taustapeiliin sekä orientoitua alkavaan vuoteen. Yritystoiminnassa ja varsinkin myynnissä vuodenvaihde on merkittävä ajankohta, koska kyseinen ajankohta määrittää sen, onko yrityksen myynti onnistunut tavoitteessaan vai ei. Uuden vuoden toivotuksia laittaessani havahduin siihen, että aina toivotellaan onnea ja menestystä seuraavalle vuodelle. Eihän pelkkä onni menestymistä ratkaise! Enemmän menestykseen vaikuttavat hyvin mietityt tavoitteet, toimintasuunnitelmat, toimenpiteet ja onnistumisten seuranta. Suunnitelmassa pysyminen tuo menestyksen ja onni voi tuoda ekstraa siihen päälle.

UUSI VUOSI TULEE, OLETKO VALMIS?

Tarkasta siis vielä ennen vuoden loppua seuraavat asiat: Tiedätkö vuoden 2018 kokonaistavoitteen? Oletko muistanut viestiä tavoitteen selkeästi? Onko tavoite innostava, ymmärrettävä, selkeästi mitattava ja realistinen. Oletko pilkkonut tavoitteen toimenpiteiksi ja tekemiseksi? Tietääkö jokainen paljonko töitä pitää tehdä vuosi-, kuukausi-, viikko-, päivä- ja tuntitasolla? Millaisia uusia taitoja ja tietoja tavoitteen saavuttaminen edellyttää? Miten tulokset toteutumista seurataan? Kuinka reagoidaan, jos tavoite ei näytä toteutuvan?

MIKÄ ON ONNEN MERKITYS MENESTYKSESSÄ?

Menestys saattaa kasvaa odotettua suuremmaksi onnekkaiden sattumien kautta. Voi olla, että joku asiakkaistasi innostuu suosittelemaan yrityksenne palveluja kaikille tuttavilleen ja pääset onnekkaasti mukaan suositeltujen palveluntarjoajien joukkoon. Saatat myös keksiä uuden tuotteen tai palvelun, joka osoittautuukin halutummaksi ratkaisuksi asiakkaan ongelmaan, kuin edes itse osasit ajatella. Saattaa myös käydä niin, että kilpailijan tekemä virhe tai epäonnistuminen tekee yrityksestänne aiempaa kiinnostavamman – toisen epäonni voi siis olla sinun onnesi.

MIKSI SITTEN NIIN MONI TOIVOO?

Yrittäjissä on paljon sellaisia henkilöitä, jotka turvaavat tulevan vuoden suunnittelun ja arvioinnin menneisiin aikoihin. He vain toivovat, että tilanteet pysyisivät ennallaan tai ehkä jopa hieman paranisivat. He eivät seuraa edes oman alansa kehitystä tai kilpailijoidensa toimintaa, koska ”näin meillä on aina toimittu”. He lottoavat omaa yritystoimintaansa ja ottavat tiedostamattaan järjettömiä riskejä. Alkavissa yrittäjissä onnen toivojia on paljon ehkä juuri siksi, että he ovat nähneet valitsemallaan alalla muidenkin pärjäävän tai jopa menestyvän, joten ”olemalla oikeilla markkinoilla, tulos ja menestyminen kyllä tulee, jos vain käy hyvä tuuri”. Suurin syy onnen toivomiseen on laiskuus. Ei vaan jakseta suunnitella tai budjetoida. Ei vaan jakseta seurata oman alan muutoksia ja muutostarpeita. Todetaan vain, että hyvällä onnella selvitään ehkä vielä tulevakin vuosi.

Suosittelen, ettet jää ainoastaan toivomaan, vaan teet selkeät tavoitteet, toteutat toimenpiteet suunnitelmallisesti ja menestyt vuonna 2018.

Uusi vuosi on aina uusi mahdollisuus. Käytä mahdollisuutesi viisaasti.

– Pasi Pasanen –