Uusi vuosi yllättää myyjän

Vuodenvaihde ja hiljainen tammikuu tuntuu yllättävän myyjät kuin liukkaat talvikelit  autoilijan. On helppo hokea, että tammikuu on aina hiljainen ja nihkeä myyntikuukausi. Syitä ja selityksiä vuoden heikkoon starttiin on helppo keksiä.

Uusi vuosi on vanhan jatkumo

Nyt viimeistään on jokaisen myyntityötä tekevän aika kiristää tahtia, koska täysiä myyntiviikkoja on tälle vuodelle jäljellä todella vähän. Itsenäisyyspäivä, joulu ja uusi vuosi rikkovat vuoden viimeisiä työviikkoja, joten tapaamisten, tarjousten ja kauppojen määrää on nostettava viimeistään nyt. Juuri tällä hetkellä tehdään töitä, jotka tuottavat tulosta myös ensi vuoden alkupuolella. Jos olet jo ennakoinut ja nostanut myynti-intensiteettiä aiemmin, niin olet todellinen ammattilainen. Elämä ei lopu vuodenvaihteeseen, vaikka monen yrityksen tilikausi siihen päättyykin.

Tekosyitä ja siirtelyä

Osa asiakasehdokkaista on jo suunnannut ajatuksensa ensi vuoteen, valmiiksi tehtyjen budjettien ja vuosisuunnitelmien myötä. Tämä vuosi on monen johtajan mielestä jo lähes valmis, joten uusien asioiden myyntitaidot ovat nyt koetuksella. Myyjä saa kuulla loppuvuonna monenlaisia syitä sille, miksi kaikki uudet projektit ja hankinnat alkavat vasta ensi vuoden puolella. Heti vuodenvaihteen jälkeen alkaa myös toimitusjohtajilla ja talousvastaavilla jokavuotinen hokeminen siitä, kuinka tilinpäätös ja tilintarkastus vievät aikaa kuukauden kolmena ensimmäisenä kuukautena.

Totta vai tarua?

Kokematon myyjä uskoo tai uskottelee itselleen, ettei mitään uutta voi heti alkuvuodestakaan tehdä, koska päättäjät ovat niin kiireisiä. Tosiasiassa tämän päivän sähköisen kirjanpidon aikana tilinpäätöksen tekee parissa päivässä ja tilintarkastus hoituu vaikka etätyönä, joten alkuvuoden kiireet eivät ainakaan niillä töillä selity. Ammattitaitoinen myyjä ymmärtää yritysten liiketoimintaprosesseja ja osaa löytää asiakkaan ajan myös vuodenvaihteen kiireisimpinä aikoina. Ehkä tekosyyt on keksitty vain aloittelevien tai heikon ammattitaidon omaavien myyjien karsimiseksi. Totta on, että kaikilla tuntuu olevan kiire, mutta hyville ratkaisuille ja ammattitaitoisille sekä periksiantamattomille myyjille aikaa löytyy aina.

Aiotko antaa uuden vuoden yllättää vai teetkö elämäsi parhaan tammikuun myynnin?

Tagit: , , ,