Menestyjästä ei riitä kaikille

Ihmisten menestystä mitataan monin eri tavoin. Toiset mittaavat rahaa, toiset taas ympärillä olevien ystävien määrää, onnistumista parisuhteessa, mahdollisuuksia toteuttaa itseään tai käytettävissä olevaa vaikutusvaltaa. Menestyjällä oletetaan olevan sitä kaikkea.

Menestyjän tuuria?

Menestyjiä on helppo kadehtia. Heidän hyvää onneaan on helppo liioitella ja heidän omien uhrauksiensa määrää voi toki vähätellä. Ovatko menestyjät vain syntyneet onnellisten tähtien alla? Oman kokemukseni mukaan tähtikartta ei menestymistä ratkaise. Menestymisen ratkaisee henkilön omat tavoitteet, intohimot ja rohkeus, sekä niiden toteuttamiseen käytetyn energian määrä. Tekeminen ratkaisee, ei haaveilun määrä.

Onnistujan oletetaan aina onnistuvan

Onnistujiin kohdistetaan suuret paineet juuri siksi, että he ovat ennenkin onnistuneet. He ovat onnistuneet parisuhteessaan, työssään, harrastuksissaan ja oikeastaan aivan kaikessa mihin he ovat keksineet ryhtyä. Hyvän täytyy olla hyvä tai ympärillä olevat ihmiset pettyvät. Asioiden mennessä pieleen, suurin pettyjä on kuitenkin onnistujaksi leimautunut henkilö itse. Löytyykö onnistujalle ymmärtäjää epäonnistumisen hetkellä? Osasiko kukaan odottaa hänen edes pystyvän enää epäonnistumaan? Onnistuja tai menestyjä, millä sanoilla ihmistä nimitetäänkään, saa onnistumistensa myötä runsaasti uusia mahdollisuuksia koetella itseään ja rajojaan. On runsaasti mahdollisuuksia onnistua yhä enemmän, ja yhä mahdottomammilta tuntuvissa haasteissa. Se luo ihmiselle valtavat onnistumisen paineet ja toisaalta myös epäonnistumisen pelon.

Menestyjän uhraukset

Mikä on menestymisen toinen puoli? Tarkoittaako työssä tai harrastuksissa menestyminen sitä, että henkilö onnistuu kaikilla elämänsä osa-alueilla aivan täydellisesti ja kaiken aikaa? Keskustelut menestyjän kanssa alkavat usein positiivisista onnistumistarinoista. Niissä vastoinkäymiset olivat pieniä haasteita, jotka vain odottivat ratkaisijaansa.
Keskustelun siirtyessä niihin uhrauksiin, joita menestyjä on uransa eteen tehnyt, saattaa kysyjää kohdata hetken hiljaisuus. Tämä keskustelun pysäyttävä hetki ei johdu siitä, etteikö uhrauksia olisi tarvinnut tehdä. Se johtuu siitä, että valintojen perusteella tehdyt uhraukset ovat usein olleet varsin merkittäviä. Jotkut ovat uhranneet menestyäkseen ystäviensä kanssa vietetyn ajan, toiset ovat uhranneet kaikki aiemmin tienaamansa rahat. Joidenkin uhraus on ollut oman harrastuksen tai fyysisen kunnon laiminlyönti. Joiltakin uhraukset ovat vieneet läheisiä ihmissuhteita, jopa perheen.

Kannattaako menestyjää kadehtia?

Kateus on yksi ihmisten perisynneistä. Vaikka jokainen tietää, että menestys vaatii tavoitteita, tekoja ja uhrauksia, on toisen ihmisen hyvää elämäntilannetta, mukavaa työtä tai taloudellista asemaa helppo kadehtia.
Kateuden hetkellä kannattaa hetki miettiä näitä kysymyksiä; Olenko itse tehnyt tarpeeksi oman onnellisuuteni eteen? Millaisia uhrauksia olisin valmis tekemään menestyäkseni yhtä hyvin kuin kadehtimani henkilö? Riittäisikö minun energiani noiden kaikkien asioiden tekemiseen? Olisinko valmis pitämään kaikki ihmiset ympärilläni tyytyväisinä? Riittäisikö minusta kaikille?

– Pasi Pasanen –

Tagit: , , ,