Se hetki, kun tiedät tekeväsi oikein
Elämässä tulee eteen monia risteyskohtia. Hetkiä, jolloin on uskallettava tehdä päätöksiä. Päätöksiä, jotka voivat ratkaista koko tulevan elämäsi joko yksityiselämässä, opiskelussa, harrastuksissa tai työelämässä. Mikä asia ratkaisee valintasi?On yleinen uskomus, että ihmiset ovat joko järki- tai tunneihmisiä. Toisia ohjaa siis järki ja faktatiedot, kun toiset perustavat päätöksensä tunteelle ja aistimuksille. Pitääkö sen aina mennä niin?
Järkevät ihmiset
Järkevät miettivät aina päätöksiä rauhallisesti ja perustavat päätöksensä asioihin, jotka ovat mitattavissa, hallittavissa ja tuntuvat realistisilta. He vertaavat päätöksiä aiemmin tekemiinsä päätöksiin ja yrittävät tehdä niistä luontevia jatkumoja, ”ratkaisuputkia”. Jokainen tavoite on realistinen ja turvaverkko rakennettu valmiiksi, jos päätös olikin huono. Onnistumisissa todistellaan itselle ja muille, kuinka järki taas kerran voitti. Myös selitykset mahdolliselle epäonnistumiselle ovat valmiina. Päätös on vaan päätös. Hyviä ratkaisuja lisätään ja huonoja vältetään jatkossa.
Tunneihmiset
Tunneihmisen päätöksentekoa värittävät omat tuntemukset, toisten mielipiteet, haaveet, innostus, jännitys ja pelko. Heidän päätöksissä vaikuttavat suuresti päätöksestä aiheutuvat tunnetilat, olipa se sitten uskomatonta riemua tai pahaa mieltä. Tunteillaan päätöksiä tekevä laittaa jokaiseen päätökseensä mukaan kokemuksiin perustuvia tunteita, omia tai toisten kokemia, sekä palan omaa sydäntään. Onnistumisista seuraa suunnatonta riemua ja sen riemun jakaminen muiden kanssa vain vahvistaa tunnetta! Epäonnistuminen aiheuttaa pahaa mieltä ja varovaisuutta, jonka käsittelyyn menee persoonasta riippuen, yhdestä päivästä useaan kuukauteen. Päätöksenteko on onnistumisten jälkeen yhä helpompaa ja nopeampaa, mutta epäonnistumisen tunteen välttely hidastaa ja mutkistaa päätöksentekokykyä jatkossa.
Tunne ja järki vaihtoon?
Järki-ihmisille suosittelen myös tunteiden ottaminen osaksi päätöksentekoa, koska silloin rohkeus aloittaa uusia asioita kasvaa ja päätöksistä tulee enemmän henkilökohtaisia. Päätöksiä, joiden toteuttamiseen sitoutuu yhä voimakkaammin ja pienet vastoinkäymiset eivät vaikuta lainkaan niin suurilta. Haaveiden koko kasvaa, kun ei takerru aina ”varman päälle ” –vaihtoehtoon.
Tunneihmiset voisivat oppia järkipäättäjiltä sen, että muiltakin voi kysyä neuvoa faktoihin, ratkaisumalleihin ja vaihtoehtoihin liittyen. Pelkkä tunnepohjainen kysely; ”Miltä susta tällainen idea tuntuisi?” tai ”Eikö oiskin kivaa, jos voitaisi toteuttaa tällainen juttu?”, kannattaa osin vaihtaa kysymyksiin; ” Mitä tekijät vaikuttavat asian onnistumiseen ja mikä on todennäköisimmät haasteet?” tai ” Missä järjestyksessä tämä idea kannattaa toteuttaa, että se etenee loogisesti?”. Hyvän fiiliksenkin voi kanavoida järkeväksi tekemiseksi, kun tunteet eivät tempaise ajatuksia koko ajan suunnasta toiseen.
Oikea päätös – aito tunne!
Omaan kokemukseeni perustuen päätöksiä on helpompaa tehdä silloin, kun pystyy näkemään lopputuloksen mahdollisimman tarkasti. Silloin tilanteen voi alkaa paloittelemaan pienempiin välitavoitteisiin, riskejä on helpompi ennakoida ja itseluottamus on parempi. Hyvä päätös voi olla sellainen, joka tuntuu toisista hullulta, päätöksentekohetkellä epämukavalta, mutta tuo onnistuessaan aitoja onnistumisen tunteita ja mitattavia hyötyjä. Silloin kun päätös aiheuttaa jännitystä, energiapuuskia, voimakkaita mielikuvia ja perhosia vatsaan, olet todennäköisesti tekemässä oikean päätöksen. Tiedät lopulta olevasi oikeassa tai ainakin oppineesi jotain todella kallisarvoista.
Tunnetta ja järkeä tärkeisiin hetkiin!
– Pasi Pasanen –