Mielen voima

Valmennuksissani kysyn aina osallistujilta asioita, joita he erityisesti odottavat saavansa tilaisuuden aikana. Ensin tulevat yleensä tekniset taidot ja erilaiset kikat, joiden avulla onnistuminen myynnissä tai asiakaspalvelussa olisi helpompaa. Usein joukosta löytyy myös niitä todella rehellisiä, jotka myöntävät haluavansa saada lähinnä motivaatiota ja rohkeutta omien töidensä hoitamiseen. Niinpä. Ammattitaito vaatii aina ensin halun tehdä ja toimia. Sen jälkeen tulevat taidot ja opit, joiden avulla työssä voi onnistua.

Uskalla myöntää ja vilkaise meikkipeiliin

Jokaisella työpaikalla on esimiehiä, jotka ihmettelevät työntekijöidensä heikkoja tuloksia ja pyrkivät tarjoamaan vaikka minkälaisia lisätyökaluja arkeen. Tämä on sellaista perusinsinöörimäistä lähestymistä ongelmaan – kokeillaan rakentaa joku uusi systeemi tai työkalu, jotta työ olisi teknisesti helpompaa ja tuottavampaa. Uusi työkalu saattaa auttaa pienen hetken. Esimies turhautuu ja niin turhautuu työntekijäkin. Työn ilo katoaa ja työilmapiiri heikkenee.

Helpommalla esimies pääsisi, kun uskaltaisi pysäyttää ensin itsensä ja sitten työntekijänsä hetkeksi esittääkseen seuraavat kysymykset, rakentavaan ja välittävään äänensävyyn; ”Kuinka jaksat?” tai ”Mikä on se asia, joka painaa mieltäsi?”. Vaatii aika vahvaa itsetuntoa ja rohkeutta myöntää, ettei ole enää motivoitunut työhön tai tehtävään, johon on aikanaan itse hakeutunut. Joskus asia on vaan myönnettävä ja katsottava itseään silmiin – peilistä löytyy yleensä syy heikkoihin tuloksiin ja huonoon asenteeseen.

Kuka motivoi minua?

Miksi aikuiset ihmiset odottavat jonkun toisen tankkaavan heihin motivaatiota? Siksikö, että se nyt vaan kuuluu esimiehen tehtäviin? Siksikö, että pomolle siitä innostamisesta maksetaan? Tämä on järjetön asetelma, koska nykyaikana ihmisiltä odotetaan yhä enemmän oma-aloitteisuutta ja ratkaisukeskeistä ajattelua. Toki työnantajan tulee mahdollistaa työssä onnistuminen, mutta motivaatio työhön pitää löytyä työntekijältä itseltään. Motivaatiota tulisi saada omista tavoitteista, onnistumisen hetkistä ja oppimisen mahdollisuuksista. Ei kannettu vesi kaivossa pysy, totesi jo vanhan kansan sanonnatkin.

Milloin olet viimeksi haaveillut? Siis oikeasti?

Hektinen työtahti, kiireellä täytetty arki ja kaiken säheltämisen tarve on ajanut ihmisiä siihen, että tehdään vain se mitä kalenterissa lukee. Ei pysähdytä miettimään omia tarpeita, haaveita tai todellisia intohimoja.

Jos tunnistit itsesi edellä mainitusta kuvauksesta, niin kokeile näitä:

  1. Ota itsellesi rauhallista aikaa tunti tai kaksi. Kuuntele itseäsi ja arvioi jaksamistasi.
  2. Mieti rauhassa mikä saa sinut hyvälle tuulelle, rentoutumaan ja innostumaan.
  3. Tee itsellesi toivelista niistä asioista, jotka haluat saada tai saavuttaa.
  4. Valitse listalta kolme asiaa, joita elämässäsi tietoisesti muutat, jotta olet onnellisempi ja motivoituneempi.
  5. Ryhdy toimeen paremman huomisen puolesta.

Tehtyäsi näin, saatat yllättää itsesi. Heräät seuraavana aamuna virkeänä ja motivoituneena, koska sinulla on SYY heräämiselle.

Ihmisen mieli on vahva. Onnistuminen alkaa aina omasta päätöksestäsi tehdä ja onnistua.

– Pasi Pasanen –

Tagit: , ,