Laiskiainen potkii itseään persauksille

Työelämä vaatii nykyisin ihmisiltä todellisuudessa paljon enemmän kuin yksikään työsopimus voi edellyttää. Menestyäkseen ihmisen on tehtävä paljon enemmän asioita kuin keskimääräinen työn sankari jaksaa edes kuvitella. Toiset työ saa uuvuksiin ja toiset se saa suoranaisesti liekehtimään innosta. Mikä tähän eroon voi olla syynä?

Tuleeko pakko selviytymisen tarpeesta vai ahneudesta?

Monet yrittäjät ja myyjät hokevat itselleen, että nyt on pakko painaa pitkää päivää, kun on huonot ajat. Tosin samat henkilöt hokevat tuota ”pakko painaa” -mantraa myös silloin, kun taloudessa on hyvät ajat ja ”rauta on kuumaa”. Onko pakon hokeminen vain huono tapa, ilman todellista näkyvää toimintaa vai onko se ihmisen hyvä tapa motivoida itseään jaksamaan?

Motiivi itsensä pakottamiseen voi tulla myös ulkoisista tekijöistä, vaikkapa liian pienistä resursseista tai liian kunnianhimoisesta tulostavoitteesta. Pakkomotiivina voi toimia myös huonosti organisoidut työt ja liialliseksi kasattu työn määrä.

Laiskiainen potkii itseään

Ihminen on laiskistuva eläin, koska elämä on monille jo liiankin helppoa. Ruokaa ei tarvitse itse metsästää, polttopuita ei tarvitse keräillä saadakseen lämpöä kotiin, eikä hevosta tarvitse hoitaa päästäkseen liikkumaan pitkiä päivämatkoja. Aikaa laiskotteluun jää valtavasti. Laiskiaisen on nykymaailmassa potkittava itsensä hereille – tavoittelemaan isompia asioita ja kokeilemaan yhä vaikeampia haasteita.

Hyvä itsensä psyykkaaminen, eli positiivinen persauksille potkiminen, on monille menestyjille ainoa tapa saada tarpeeksi irti omista kyvyistään. Tuloksellinen itsensä potkiminen vaatii syyn, eli motivoivan tavoitteen ja energian, eli tahdon saavuttaa asetettu tavoite.

Kuka väsyy ja kuka ei?

Väsyneen ihmisen taustalla ovat usein tavoitteet ja odotukset, joita muut ovat hänelle asettaneet. Väsynyt ihminen ei itse halua niitä asioita, joista hän ei hyödy oman näkemyksensä mukaan mitenkään. Turhautuminen ja kykenemättömyys mieluisan lopputuloksen näkemiseen, heikentävät ihmistä ensin henkisesti ja myöhemmin tulee esiin fyysinen väsymys.

Timantteja, voimaa, liekkejä, ilotulitusta ja rock’n rollia. Näitä positiivisia mielleyhtymiä liikkuu sellaisten henkilöiden päässä, jotka tekevät työtä, jolla on tarkoitus. He päättävät ja tietävät omat tavoitteensa. He ovat valmiita myös saavuttamaan maaliviivan, vaati se oikeastaan mitä tahansa. Aidosti ja iloisesti motivoitunut ihminen ei vaan väsy, ei edes silloin, kuin muut ihmettelevät ihmisessä liikkuvan virran määrää ja pelkäävät sen kohta loppuvan.

Sellaiset asiat voit saavuttaa, jotka pystyt konkreettisesti kuvailemaan

Henkilökohtaiseen motivoitumiseen tarjotaan usein avuksi omista toiveista ja haaveista koottua aarrekarttaa. Suureen aarrekartta-arkkiin voidaan kerätä kuvia lomakohteista, iloisesta perheestä, hienoista vaatteista, tyylikkäistä autoista tai vaikkapa tietyistä palkinnoista. Sinne voidaan kirjata myös päivämääriä, joina kyseinen aarre tulisi tavoittaa. Omaa aarrekarttaa suositellaan laitettavaksi sellaiseen paikkaan, että sen näkee väkisinkin joka ikinen aamu ja ilta. Osa pitää karttaansa julkisesti näkyvillä ja pakottaa siten itsensä ponnistelemaan tavoitteiden saavuttamiseksi. Olisihan noloa haaveilla, jos ei ikinä saavuttaisi mitään.

Osalle ihmisistä omat tavoitteet kuuluvat vain heille, joten he saattavat pitää toive- tai tavoitelistaansa omana tietonaan, ikään kuin salaisena päiväkirjana. He tarkastelevat tavoitteitaan säännöllisesti ja täydentävät unelmiensa kuvauksia jatkuvasti. He ymmärtävät, että mitä konkreettisemmin unelma tai tavoite on kuvattu, sitä paremmin sen voi saavuttaa.

Sinä pystyt, Sinä kykenet

Usko itseesi. Ajattele asioiden olevan useammin mahdollisia kuin mahdottomia. Määrittele tavoitteesi. Motivoi itseäsi. Seuraa tavoitteitasi. Tee asioita, jotka vievät Sinua lähemmäs haaveitasi. Palkitse itseäsi ja nauti matkasta!

– Pasi Pasanen –

Tagit: , , , ,