Apua, sotaratsumme eläköityvät!
Yrityksissä ja yhteisöissä käy lähivuosina suuri myllerrys, kun pitkäaikaisia työntekijöitä jää pois riveistä. Nämä organisaation luottopakit, varsinaiset sotaratsut ovat pyörittäneet useita suuria kokonaisuuksia ja satoja pikkuasioita huomaamattomasti jo vuosikaudet. Mitä tapahtuu, kun nämä Matit ja Marjatat jäävät eläkkeelle?
Jokainen vuosikymmenet työelämässä palvellut on eläkepäivänsä ansainnut, mutta luopumisen tuska on kova, niin työnantajalle kuin työntekijällekin. Kuinka työnantaja voi sitten tuollaisen poisjäännin ennakoida? Virallisesti eläkkeelle jäämisen ajankohtaa ei saa alkaa edes tivaamaan, ettei syyllisty työsyrjintään tai työpaikkakiusaamiseen. Eläkeiän lähestyessä olisi joka tapauksessa keskustelun paikka.
Pitkäaikaisen myyjän tai myyntiedustajan eläkkeelle siirtyminen ilman ennakkovalmistautumista on yritykselle huomattava taloudellinen riski, koska kaupankäynti perustuu aina ihmissuhteisiin. Hyvin työnsä hoitavan myyjän asiakastilausten varassa saattaa olla useita työpaikkoja. Mitä jos asiakkaat vaihtavatkin ostopaikkaa tutun myyjän jäädessä pois työstään? Mitä jos yrityksessä muut eivät tunnekaan asiakkaan toimintatapoja, ostosopimuksia tai tarpeita ja asiakaspalvelun taso romahtaa? Millä ehdoilla olemassa olevat palvelu- ja ostosopimukset ovat irtisanottavissa? Näitä kannattaa miettiä ennen sotaratsun poistumista rintamalta.
Ratkaisuna voisi olla hallittu yritysrakenteen muutoksen suunnittelu. Otetaan rohkeasti vanhojen konkareiden rinnalle uusia myyjiä kasvamaan ja tutustumaan asiakkaisiin. Pidetään konkareille valmennusta mentorina toimimisesta. Kysehän on siitä kuinka heidän arvokas elämäntyönsä saadaan jatkumaan ja pysymään arvossaan myös heidän jäädessään ”elämänsä pisimmälle kesälomalle”. Valmennetaan uusia myyjiä vastaavasti ottamaan mentoreiltaan oppia asiakastyöskentelystä olemassa olevien asiakkaiden kanssa, sekä toimimaan tavoitteellisesti uusasiakashankinnassa. Kerrotaan selvästi millaisia työtapoja kannattaa säilyttää ja mitä työmenetelmiä muutetaan nykyaikaisemmiksi. Työtapojen ja –menetelmien kehittämisen osalta tilannetta voisi verrata majanmuuttoon. Sen aikana yleensä luovutaan jostain vanhasta ja heikosti toimivasta sekä hankintaan jotakin uutta tilalle.
Nyt on korkea aika ottaa muutos haltuun. On mahdollisuus yhdistää viisaus ja innokkuus!
– Pasi Pasanen –